Niel Van Meeuwen Kessels & Smit, The Learning Company

Niel Van Meeuwen
Ideeënfonteinen en Toekomstdenkers

6138Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoeveel gesprekken je gemiddeld doet per week? Het zijn er vaak zo veel dat je niet altijd kan onthouden welke nu weer waar over gingen – althans, dat heb ik vaak voor. Gelukkig zit er ook enkele keer per week een gesprek tussen die net iets anders is dan de anderen. Een gesprek dat verrassend is, dat je raakt, dat je nog uren of dagen doet nadenken… Een gesprek waar je enorm enthousiast van wordt, of dat je net heel alert maakt. Wel, zo’n gesprek had ik deze week met Eric.

Eric maakt deel uit van een innovatieteam dat ik begeleid. Deze week zaten we samen om de voortgang te bespreken en – hoe kan het ook anders – we kwamen al snel uit op zijn talenten. En daar schoten er 2 echt bovenuit: ideeënfontein en toekomstdenker. Toekomstdenkers zijn mensen voor wie de toekomst enorm helder is, ze hebben er echt veel beelden bij en stemmen veel van hun hedendaagse handelingen daarop af. Ideeënfontein is een talent dat mensen een continue stroom aan ideeën oplevert. Het zijn mensen die als geen ander verbindingen zien tussen concepten en zaken waar in eerste instantie weinig verbinding bij is. Twee ideeën over de toekomst hebben mij in ieder geval bijzonder aangesproken en wil ik langs deze weg graag delen.

In ons gesprek over de toekomst hadden we het op een gegeven moment over de dood. Heel wat mensen denken op voorhand na over dat moment in het leven. Vaak gaan de gedachten over: wil ik begraven of gecremeerd worden? Wil ik een stenen of granieten graf? Wil ik in het familiegraf of niet? Welk liedje wil ik dat ze afspelen tijdens de viering? Die vragen deden er bij Eric alleen heel wat minder toe. Hij was vooral bezig met ‘wat wil ik na mijn dood betekenen?’. En hij vertelde over zijn idee: eigenlijk zou hij graag een grafsteen hebben die nog toegevoegde waarde heeft voor een samenleving. Bedenk je eens dat een grafsteen energie zou kunnen opleveren… Dat je grafsteen eigenlijk een zonnepaneel is en dat alle begrafenisplaatsen in België eigenlijk grote zonneparken zijn die bijvoorbeeld energie opleveren voor sociale doeleinden… En iedereen die kiest voor crematie krijgt een zonnepaneel tegen de muur: ‘powered by…’. Wat een toegevoegde waarde kunnen deze ‘doodse’ plekken dan gaan hebben in een samenleving?

Een ander idee dat in het gesprek gebracht werd: we zijn op dit moment miljoenen aan het investeren in oplaadplaatsen voor elektrische wagens, dat kost echt enorm veel geld. Tegelijkertijd staan er in heel het land langs elke weg verlichtingspalen. Deze verlichtingspalen zijn allemaal verbonden met een ‘joekel van een koperen kabel’, genoeg om 5000W door te sturen. Dan kan je volgende gedachten hebben: vroeger had je die 5000W nodig, nu werken we steeds meer met LED-verlichting en wordt maar een beperkt deel van de capaciteit van je kabel gebruikt. En je hebt maar 3000W nodig om je wagen op te laden. Daarnaast wordt die kabel niet gebruikt als het licht is… Je hebt die maar enkele uren per dag (nacht) nodig. Daarom volgend idee: elke verlichtingspaal is een oplaadpaal. Het spaart in ieder geval heel wat geld (en misschien ook wel tijd).

Ideeënfontein en toekomstdenker en een fijn gesprek… Of hoe mijn job vaak fantastisch is!

2 Responses to Ideeënfonteinen en Toekomstdenkers

 1. myriam de reu says:

  sta op punt voor een loopbaanswitch maar heb nog geen idee welke richting ik uit wil… hoe start ik hiermee ? iemand ideeën ? laat maar horen ! thx myriam

  • Beste Myriam,

   Bedankt voor je comment en mijn excuses voor het late antwoord. Dat is volledig te wijten aan de deugddoende vakantie die er weer op zit. Om wat richtingen te exploreren kan je best even nadenken over een traject loopbaanbegeleiding. De VDAB heeft hiervoor een heel aantrekkelijke formule: loopbaan-cheques. Elke werkende (je moet op dit moment wel beroepsmatig actief zijn) binnen Vlaanderen heeft recht op een loopbaanbegeleiding van minimum 4 uur bij een erkend loopbaanbegeleider. Daarvoor betaal je slechts 40€. Meer info + lijst van erkende loopbaanbegeleidingcentra vind je op https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding
   Als Kessels & Smit zijn we ook een erkend centrum voor loopbaanbegeleiding.

   Hopelijk helpt dit.

   Niel

Leave a Reply

Tags
Over de Auteur

Name: Niel

Web Site: http://www.nielvanmeeuwen.be

Bio: Social Media, Knowledge Work, Learning and Development, Organization 2.0, Appreciative Inquiry, Creative Designer, Kessels & Smit, The Learning Company