Niel Van Meeuwen Kessels & Smit, The Learning Company

Niel Van Meeuwen
Opvoeding en Technologie (mis-)match?

Vorige week had ik een geanimeerde discussie met enkele zorgzame moeders over de rol die technologie speelt in de opvoeding van hun kinderen. Steeds meer ouders zijn bezorgd over het aantal uren Computer/Wii/Nintendo/Xbox/iPad/GSM/Televisie dat hun zoon of dochter per dag ‘verslindt’. Daartoe vinden heel wat ouders (ook tijdens dit gesprek) slimme oplossingen om hun zoon/dochter te beperken in aantal computer- en televisieminuten. Zo kunnen sommige kinderen sparen tijdens de week om in het weekend een langere tijd online te kunnen zijn. Weer anderen verdienen computer- en Xbox-tijd door op tijd en stond de tafel te dekken, de afwasmachine te vullen of het gras af te rijden…

De vraag dient zich dan aan of al deze technologie zo slecht is voor de ontwikkeling van onze kinderen? Of worden ze er juist slimmer en socialer door? Veel heeft natuurlijk te maken met hoe we daar als volwassene naar kijken. Onderstaande video geeft op treffende wijze weer hoezeer we gekleurd worden door onze eigen opvattingen.

Ook organisaties worden gekleurd door hun opvattingen over controle, management en sturing. Daardoor gaan ze het gebruik van technologie zoals sociale media beperken of ‘controleren’. Maar welke overtuigingen over een organisatie liggen daaraan ten grondslag? En zijn deze ondertussen nog bruikbaar? Of hebben ze al lang plaats dienen te maken voor nieuwe overtuigingen?

YouTube Preview Image

2 Responses to Opvoeding en Technologie (mis-)match?

  1. Goede blogpost Niel! Ik zie de angst bij andere ouders. Volgende week heb ik een avond op school over ‘de gevaren van sociale media’. Erg grappig als je het zelf zo loopt te promoten :).

    Ik laat mijn kinderen behoorlijk vrij maar denk tegelijk dat je ze wel moet leren er zelf een balans in te vinden. Het is erg makkelijk door te slaan in screentime (maar dat geldt voor mijzelf ook)

  2. Pingback: Opvoeding en Technologie (mis-)match? | mammaweetalles | Scoop.it

Leave a Reply

Tags
Over de Auteur

Name: Niel

Web Site: http://www.nielvanmeeuwen.be

Bio: Social Media, Knowledge Work, Learning and Development, Organization 2.0, Appreciative Inquiry, Creative Designer, Kessels & Smit, The Learning Company